Over Lyman Whitaker

De bekende beeldhouwer Lyman Whitaker uit Utah is al meer dan 40 jaar kunstenaar. De laatste 20 jaar is hij voornamelijk bezig met beelden die bewegen door de wind, de WindSculptures.

Tijdens de eerste jaren van zijn opleiding heeft Lyman de klassieke beeldhouwtechnieken geleerd van een gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar uit Utah: Avard Fairbanks. Later kreeg hij les van Angelo Caravaglia, een talentvolle hedendaagse beeldhouwer. Tijdens deze periode experimenteerde Lyman voor het eerst met kinetische, bewegende kunst. Hij ontving zijn Bachelor of Fine Arts aan de Universiteit van Utah in 1976.

Door Lyman’s fascinatie met onze planeet reisde hij over de hele wereld. In 1972 verbleef hij 5 maanden in Antartica. Daar bouwde hij een enorme zonnewijzer op de Zuidpool. 10 jaar later besloot hij samen te gaan werken met de wind. Het internationale succes van zijn bewegende kunstwerken heeft hem in staat gesteld een goed uitgeruste studio te bouwen vlakbij het Zion National Park in Utah. Samen met zijn vrouw Stacy en zijn broer John heeft hij een creatieve samenwerking gebaseerd op elkaar aanvullende en versterkende talenten.

 

Het werk van Lyman Whitaker wordt niet alleen gevonden bij kunstgaleries, maar ook bij openbare gebouwen. Bij universiteiten, musea, winkelcentra, ziekenhuizen, gemeentehuizen. Ook de koningin van Denemarken heeft een windsculpture in haar tuin.

Lyman wijdt zijn werk aan de wind en het weer. Hij hoopt, boven alles, dat zijn werk onze liefde voor de dunne, bewegende laag lucht om de aarde vergroot – het geeft ons adem, verwarmt ons, en we hebben het nodig om te leven.